🍽 Variatie is Key


GEVARIEERD ETEN ~ RAUW & NIET RAUW
"Kan" rauw worden gegeten, bevat een zeer, zeer lange lijst. "Moet" rauw worden gegeten is een kortere lijst en "smaakt beter" wanneer rauw gegeten is misschien zelfs nog korter, afhankelijk van persoonlijke smaak. Afgezien van de details over het veilig omgaan met rauw voedsel, is de betere vraag misschien:

NIET RAUW
"Welke groenten mogen niet rauw worden gegeten?" Kruisbloemige groenten (bijv. kool, spruitjes, broccoli, bloemkool) zijn voor sommige mensen moeilijk rauw te verteren en veroorzaken pijnlijk gas en een opgeblazen gevoel. Ze zijn ook niet veilig voor mensen met schildklieraandoeningen. Als ze gaar zijn, zijn ze prima. Ongekookte of rauwe bonen (de droge soort) bevatten glycoproteïne lectine, een toxine dat misselijkheid, braken en diarree kan veroorzaken. Een portie ongekookte bruine bonen kan bijvoorbeeld tot 70.000 eenheden van het toxine bevatten, maar volledig gekookt hebben ze minder dan 400 eenheden. Rauw, zo weinig als vijf (5) ongekookte bruine bonen is genoeg om ziekte te veroorzaken. Week, gooi het weekwater weg en kook de bonen volledig. De meeste mensen overleven de ervaring van het etenvan rauwe aardappelen, maar het is niet bijzonder goed voor je gezondheid. Rauwe aardappelen - en vooral aardappelen met een groenachtige schil - kunnen zowel een toxine (solanine) als antinutriënten bevatten. Peeling verwijdert een deel, maar niet alle, het toxine. Sommige mensen ervaren ook gas en een opgeblazen gevoel door het consumeren van rauwe aardappel. Het is beter om deze te koken.


VARIEREN KAN JE LEREN
Voor andere groenten, consumeer zowel rauw als gekookt voor maximale voedings- en gezondheidsvoordelen.